Filmový divácký deníček - DETAIL
    První  |  Předchozí  |  Následující  |  Poslední    
PK36

Edit
Viewano
KategorieDrama
ZeměFrancie
RežisérOlivier Nakache, Eric Toledano
FilmVýjimeční - Hors normes
Rok2019
CSFD odkazOdkaz
Booklet

náhled
400 x 400 px
Rating9
KomentářKomedie / Drama Francie, 2019, 114 min (Alternativní 109 min) Režie: Olivier Nakache, Eric Toledano Scénář: Olivier Nakache, Eric Toledano Kamera: Antoine Sanier Hudba: Grandbrothers Hrají: Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent, Bryan Mialoundama, Alban Ivanov, Aloïse Sauvage, Marco Locatelli, Darren Muselet, Catherine Mouchet
HodnoceníNakache a Toledano jdou na tento film naštěstí jinak a jejich přístup se dá považovat za protipól francouzského hitu Nedotknutelní.
V prvním případě volili ryzí komedii, tentokrát nabízí civilnost podepřenou lehce úsměvnými momenty. V Nedotknutelných použili motiv sociální pohádky, tentokrát se jejich scénář opírá o důvěrnou znalost prostředí a problematiky autismu. Film nepředstírá nemožné, netvrdí, že existují pozitivní řešení tam, kde pomůže jen stresující nevděčná práce a asistenti se potýkají s nekončícími riziky soužití se svými svěřenci. Snímek se snaží vyjádřit uznání těm, co službu pacientům poskytují, a je v tom přesvědčivý.
Zatímco Nedotknutelní byli silní příběhem, u Výjimečných hrají prim postavy a komunita. Výjimeční nepředstavují aktivistický film v tradičním smyslu slova, tedy snímek, který čeří vody s úmyslem za něco bojovat a něco prosadit. Je ale v tom nejlepším smyslu slova angažovaný s cílem ukázat výsek společnosti a problémy, které se nám moc nechce vidět a kterými se nechceme zabývat.
Výborný casting v čele s Vincentem Casselem kvality filmu podtrhuje.